Onder de knaagdieren vallen; hamsters, muizen, gerbils, degoes, ratten chinchilla’s en cavia’s.

Heel veel mensen denken ook dat konijnen tot de knaagdieren behoren. Maar dat klopt niet zij vallen officieel onder de haasachtigen.

Voeding van Konijnen en knaagdieren

Bij konijnen en knaagdieren zit er best nogal verschil in de voeding. Ook onderling bij de knaagdieren zit er nogal wat verschil in de voeding. Hier wat soorten op een rij.

Knaagdierenvoer; geschikt voor hamsters, gerbils en degoe’s. Dit is een gemixte brok.

Rattenvoer; geschikt voor muizen en ratten. Niet alle knaagdieren zijn herbivoren (graseters). Muizen en ratten zijn der een uitzondering van. Dit zijn omnivoor (alleseters).

Chinchillavoer; dit beste uit korrel bestaan waar alles 1 zit.

Caviavoer; Een cavia maakt zelf geen vitamine c aan, moet dit bij zijn voeding worden gevoegd

Konijnenvoer; kan het beste uit korrel bestaan waar alles 1 zit.

Hooi; Hooi is voor zowel belangrijk voor konijnen als de meeste knaagdieren.; Maar ook hier zit weer een uitzondering bij en dat zijn ratten. Aangezien ratten gevoelige longen hebben kunnen deze zeer slecht tegen hooi  en tegen de bodembedekking zaagsel.

Benodigdheden voor uw konijn of knaagdier

Een konijn en knaagdier heeft een huisvesting nodig. Dit kan een kooi of een buitenhok zijn. Een buitenhok is alleen geschikt voor konijnen en cavia’s. Met een kooi zijn er zowel formaten geschikt voor konijnen als knaagdieren.

In de kooi moet ook een bodembedekking komen dit kan zaagsel, stro of houtkrullen zijn. Een konijn en knaagdier moeten wel kunnen eten uit een voerbak en drinken uit een drinkfles. Er zijn veel verschillende formaten hierin.

Beweging

Uw konijn of knaagdier heeft ook voldoende beweging nodig. Voor een hamster, rat en gerbil is een rad een geschikt en voor cavia’s en konijnen kunnen zich goed vermaken in een ren.

Vachtverzorging en parasietenbestrijding bij knaagdier of konijn

Om de vacht van uw konijn of knaagdier in goede conditie te houden, dient deze met regelmaat geborsteld of gekamd te worden. Hoe vaak dit moet gebeuren, ligt voor al aan het ras en haarlengte van uw konijn of knaagdier.

Uw kunt uw konijn of knaagdier of hun gezondheid preventief tegen beschermen parasieten. Zoals wormen, mijten, vlooien en luizen.

Wij hebben een ruim assortiment knaagdier- en konijnenvoer en andere benodigdheden. Wij kunnen hierbij u een passend advies geven.